jump to navigation

Food Shood-Green Fingers


Nothing would be more tiresome than eating and drinking if God had not made them a pleasure as well as a necessity. ~ Voltaire

ginger 1

*ادرک*

ہم چھوٹی موٹی بیماریوں کے لیے نزدیک کے ہسپتال کا رخ کرتے ہیں یا پھر کسی دوا کی دکان سے دوا خرید لاتے ہیں لیکن بھول کر بھی یاد نہیں کرتے کہ قدرت کے خزانے میں کسی دوا کی کمی نہیں اور ہماری روز مرہ کی زندگی میں ان کا بڑا اہم حصہ ہے۔

جب حکیموں اور ویدو کا چلن عام تھا ہمارے باورچی خانے میں موجود مصالحے اور سبزیاں ان کے علاج کا حصہ ہوا کرتے تھے اور یہ طبی نسخے در حقیقت بڑے مفید اور مؤثر ہوتے تھے یعنی ‘ہینگ لگے نہ پھٹکری اور رنگ چوکھا‘۔

بات کرتے ہیں ادرک کی جو ہر امیر غریب کے باورچی خانے میں ہوتا تھا اور روزمرہ کے کھانوں میں استعمال ہوتا تھا۔ کیا آپ کو معلوم ہے کہ ادرک کی چھوٹی سی جڑ ہماری صحت کا ضامن اور کئی بیماریوں کا علاج ہے؟

ادرک ہاضم ہے، دل کے عضلات کو قوی بناتا ہے، جوڑوں کے درد کو رفع کرتا ہے۔ سردی، زکام اور کھانسی کا علاج ہے اور ساتھ ہی جسم میں گرمی پہنچاتا ہے۔ ہندوستان کا قدیم آیوروید اور طب یونان بھی ادرک کی بے شمار خوبیوں کے قائل ہیں۔

دنیا کے تقریباً تمام ممالک میں ادرک کی خوبیوں کے گن گائے جاتے ہیں اور بکثرت استعمال ہوتے ہیں۔ عرب تاجروں کے ذریعے ادرک نے دنیا کا سفر کیا۔ جب ادرک نے یونان کی سرزمین پر قدم رکھا اور یونانی اس کی خوبیوں سے آگاہ ہوئے تو اسے دوا میں استعمال کیا گیا اور یوں یونانی طب کا اہم حصہ بن گيا۔

طب یونانی میں پیٹ کی درستگی کو اہم تسلیم کیا جاتا ہے اور ادرک اس کام میں اس کا مددگار ہے۔ عربی فارسی کے علاوہ یورپ کے کلاسیکی ادب میں بھی ادرک کا ذکر ملتا ہے۔ ہنری ہشتم نے اسے طاعون کا علاج بتایا اور ملکہ الیزبیتھ اول نے ادرک، سونف اور دارچینی کے سفوف کو ہاضمے کا دوست قرار دیا تھا۔

ادرک کی بہتیری صفات سے ایک عام آدمی شاید بے خبر ہو لیکن ماہرین اس کی اہمیت کے قائل ہیں۔

ادرک بیشتر گوشت اور مرغ سے بنائے پکوان میں استعال ہوتا ہے اور انھیں زود ہضم بناتا ہے۔ گو مچھلی پکانے میں ادرک کا استعمال کم ہے لیکن اس کی بھینی خوشبو کھانے کو اشتہا انگیز بناتی ہے۔ ترکاریوں میں بھی ادرک کا استعمال ہوتا ہے۔ ادرک سے بنی چٹنیاں، اچار اور حلوے یا مربے ہندوستانی دسترخوان کا حصہ ہیں جبکہ ادرک والی چائے تو بہت عام ہے۔

دنیا کے دوسرے ممالک میں ادرک سے بنی پائی، کیک اور بسکٹ بڑے شوق سے کھائے جاتے ہیں۔ ادرک نہ صرف کھانے میں استعمال ہوتا ہے بلکہ اس سے بنے مشروب بھی ضیافت کا حصہ ہوتے ہیں کیونکہ دسترخوان پر سجے متنوع کھانے کو ہضم کرنا ہی اس مشروب کا کام ہے۔

‘ادرکی نان’ یا ‘جنجر بریڈ’ کی معروف کہانی آپ نے سنی ہوگي۔ بہر حال اگر آج آپ ایک گملے میں ادرک کا ایک پودا لگا لیں تو کسی حد تک ڈاکٹر کا خرچ بچ سکتا ہے اور آپ اے ٹی ایم کی لائن سے بھی محفوظ رہ سکتے ہیں

GINGER-CITRUS SYRUP

Ginger Citrus Syrup
*Ingredients:
1 cup granulated sugar
1 cup water
1⁄2 cup ginger, sliced
1⁄2 cup fresh lemon juice
1 lemon, zest of
1⁄2 cup fresh grapefruit juice
1 grapefruit, zest of
1 tablespoon corn starch, mixed with 1 tablespoon water
In a small saucepan, combine sugar, water, ginger and juice and zest of lemon and grapefruit.
Bring to a boil, then reduce the heat and simmer uncovered for 15 minutes.
Remove any bubbles that float to the surface.
Add corn starch mix and stir for about 1 minute until thickened.
Remove from heat and allow to cool.
Transfer to a covered glass jar and refrigerate.
This will keep for about a month in the fridge.
When someone in your family gets the flu or the chills, put 2 Tablespoons in a mug with hot water, stir.
Let them drink this slowly and follow up with an Asprin.
They will be better in no time.

تندوری مرغ کی کہانی

Tandoori chicken

ہندوستان میں تندور کی موجودگی تین ہزار سال قبل مسیح سے پائی جاتی ہے۔

گو کہ یہ بھی کہا جاتا ہے کہ تندور وسط ایشیا، ایران یا افغانستان کی ایجاد ہے لیکن موہن جوداڑو میں کھدائي کے دوران پائے جانے والے چھوٹے مٹی کے چولھے جو عصر حاضر کے تندور سے بہت مشابہت رکھتے ہیں، اس بات کی تصدیق کرتے ہیں کہ ہندوستان میں تندور زمانہ ماقبل سے موجود تھا۔

فارسی کی ایک لخت میں تندور کو چھ ہزار سال قبل کی دریافت بتایا گیا ہے۔ المختصر تندور کسی ایک ملک کی ملکیت نہیں بلکہ کئی ممالک کی تاریخ کا حصہ ہے اور دنیا کے ہر حصے میں کسی نہ کسی شکل میں پایا جاتا ہے۔

تندور میں کھانا پکانا ایک اچھوتا تجربہ ہے۔ تندور میں پکی روٹیوں اور کباب کا اپنا الگ ہی مزہ ہے۔

پہلے پہل تندور صرف روٹی بنانے کے کام میں لایا جاتا تھا لیکن آہستہ آہستہ تندور کا کام بڑھتا گیا اور وہ مزیدار گوشت، مرغ و مچھلی کے کبابوں کے علاوہ سبزیوں کو مختلف طریقوں سے بنانے کے کام آنے لگا۔

دھوئيں کی ہلکی ہلکی مہک ان کھانوں کی جان ہے۔ ان میں پکائے کھانوں کی اوپری سطح سرخ اور کراری ہوتی ہے لیکن اندرونی حصہ خوب نرم اور ملائم ہوتا ہے۔ اس کے علاوہ ان پر لگے مصالحوں کی ہلکی مہک اشتہا انگیز ہوتی ہے۔

کہتے ہیں کہ مغل بادشاہ جہانگیر اپنا تندور ساتھ لے کر چلتا تھا۔ یعنی اس زمانے میں بھی پورٹیبل تندور موجود تھے۔ مغل بادشاہوں کے شکار کردہ جانور زمین دوز تندور میں پکائے جاتے تھے۔ وقت کے زمین دوز تندور بمشکل راجستھان کے گاؤں میں اتفاقاً نظر آ جاتے ہیں ورنہ مٹی کے بنے تندور اب ہر جگہ مروج ہیں جبکہ عصر حاضر میں جدید قسم کے بجلی اور گیس کے تندور بھی کافی مقبول ہیں۔

ہندوستان میں دلی سلطنت کے عہد حکومت میں امیر خسرو تندور میں بنی روٹی نان تندوری کا ذکر کرتے ہیں جبکہ آئين اکبری میں بھی تندور کا ذکر ملتا ہے۔

16ویں صدی کے وسط میں گرونانک نے سکھ مذہب کی بنیاد رکھی اور نسل و ذات پات کے امتیازات کو مٹانے کے لیے سانجھا چولھا یعنی مشترک چولھے کو فروغ دیا۔ سانجھا چولھا ہر محلے میں ہوا کرتا تھا جہاں لوگ جمع ہوکر اپنی اپنی روٹیاں بناتے تھے اور آپس کا میل جول بڑھاتے تھے۔ در اصل سانجھا چولھا اتحاد کا پیغام تھا۔

انگریز تندوری کھانوں کے شوقین نہیں تھے لیکن ہندوستان کی آزادی کے بعد پنجاب سے آنے والے پناہ گزینوں نے دلی کو ایک نیا تحفہ تندوری کھانا دیا جو آچ دنیا بھر میں اپنی شہرت رکھتا ہے۔

پشاور سے آنے والے کندن لال گجرال نے دلی کے دریا گنج علاقے مین موتی محل نام کا ریستوراں شروع کیا جہاں صرف اور صرف تندوری کھانا بنایا جاتا تھا اور تندوری مرغ انھی کا خاصہ تھا۔

ان کے پوتے نے ایک ملاقات کے دوران تندوری مرغ کی ابتداکا دلچسپ قصہ بیان کیا۔ تقسیم ہند سے قبل کندن لال پشاور کے ایک چھوٹے سے ریستوراں میں بطور باورچی کام کیا کرتے تھے۔ ایک دن مالک کی فرمائش پر ایک نئے قسم کا مرغ تیار کیا جو ہلکے مصالحوں کے ساتھ اور بغیر روغن کے تندور میں سینکا گيا جو بے حد لذیذ تھا اور یہ خوان تندوری مرغ کے نام سے ریستوراں کے کھانوں کی فہرست میں شامل ہو گيا۔

تقسیم ہند کے بعد کندن لال اہل و عیال کے ساتھ دلی آ گئے اور کچھ دن پناہ گزین کیمپ میں گزارنے کے بعد دریا گنج علاقے میں انھوں نے ایک چھوٹی سی جگہ حاصل کرنے میں کامیاب ہوئے جہاں انھوں نے موتی محل نامی ریستوراں کھولا اور اس طرح دلی میں تندوری کھانوں کی بنیاد پڑی۔

چند ہی روز میں موتی محل کے تندوری مرغ نے وہ شہرت حاصل کی کہ ہر خواص و عام موتی محل کا شیدائی ہو گيا، الغرض سیاسی میدان کا کوئی ایسا فرد ہوگا جس نے موتی محل کا رخ نہ کیا ہو۔

تندوری مرغ پکانے کی ترکیب

مرغ – 600 یا 700 گرام (کھال اتارا ہوا)، (1) لیموں کا رس ڈیڑھ کھانے کا چمچہ، پسی ہوئی لال مرچ ایک چائے کا چمچہ، نمک ایک چائے کا چمچہ۔

(2) دہی آدھی پیالی، پسا ہوا لہسن ایک کھانے کا چمچہ، ادرک ایک کھانے کا چمچہ، کالا نمک نصف چائے کا چمچہ، گرم مصالحہ ایک چائے کا چمچہ۔ کسوری میتھی نصف چائے کا چمچہ،

مرغ کو خوب اچھی طرح دھو کر ایک صاف کپڑے سے پوچھ لیں، تیز نوکدار چھری سے مرغ کے سینے اور ران پر کچوکے دیں۔

پہلے ایک نمبر کے مصالحوں کو ملا کر اچھی طرح مرغ پر مل دیں پھر ایک گھنٹے بعد دو نمبر کے مصالحوں کو ملاکر مرغ پر اچھ طرح لیپ دیں۔ مرغ کو ان مصالحوں میں تین گھنٹے تک پڑا رہنے دیں تاکہ مصالحے ان میں بخوبی جذب ہو جائيں۔

اب مرغ کو لمبی سیخ میں لگائیں اور پانچ سے چھ منٹ تک تندور میں سیکیں۔ تندور بہت گرم نہ بہت ٹھنڈا ہو۔ آنچ درمیانی ہونی چاہیے۔ سینکتے ہوئے مرغ پر تیل لگاتے جائیں ورنہ مرغ خشک رہ جائے گا۔مرغ تیار ہے تو سردی میں لذیذ تندوری مرغ کے مزے لیں۔

بشکریہ بی بی سی تحریر: سلمی حسین

ginger-chick-soup

Soup with ginger, chicken and Vegetables

Ingredients:
2 tablespoons olive oil
1 5-inch piece fresh ginger, minced (3 tablespoons)
3 garlic cloves, crushed
1 small red onion, thinly sliced
2 medium parsnips, peeled and chopped (1-1/2 cups)
1 medium turnip, peeled and chopped (1-1/2 cups)
2 medium carrots, peeled and chopped (1-1/2 cups)
2 celery stalks, thinly sliced (2 cups)
3 spring onins, trimmed and sliced
8 cups chicken broth
1/2 teaspoon salt
2 cups chicken meat shredded
1/3 cup frozen peas, thawed
Maple-Glazed Walnut Biscuits
*Preparation:
In a large saucepan heat the oil over medium heat.
Add the ginger, garlic, and onion and cook, stirring occasionally, for 2 minutes.
Add the parsnips, turnip, carrots, celery, broth, and salt and bring to a boil.
Simmer, covered, until the vegetables are tender, 15 to 20 minutes.
Add the chicken, cover, and cook for 5 minutes.
Remove from heat, stir in the peas and cover for 1 minute.
Serve with Maple-Glazed Walnut Biscuits.

Ginger tea

Homemade detox:

*Ingredients:
1/2 squeezed lemon
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon fresh or powdered ginger
1/2 liter of boiling water
*Preparation:
If your ginger is fresh, chop it finely.
Pour the ginger and the cinnamon into 1/2 liter of boiling water.
Let infuse 30 minutes.
Pour the lemon juice.
For a detox cure, have a drink before each meal!
Hot or cold, it’s according to your preference!
If you like sugar than try to replace it with honey.
Baked Macaroni And Cheese

macaroni.jpg

Ingredients:

2 cups boiled elbow macaroni
1 1/2 tbsp olive oil
1 large onion, finely chopped
1 bell pepper, finely sliced
6-7 garlic flakes, crushed
1 large tomato
fistful of boiled sweet corn (optional)
salt to taste
freshly ground pepper as per taste
big pinch mustard pwd (optional)
1 tbsp grated cheese for garnish
1 tbsp chopped fresh parsley for garnish
For white sauce:
1 tbsp maida
1 tbsp butter
1 cup low fat milk (room temp)
1 tbsp grated cheese
salt and pepper to taste
1 Cook macaroni in salted rapidly boiling water until al dente, drain and keep aside.
2 Heat olive oil in a vessel, add the onions, capsicum and crushed garlic and saute till transparent. Add the chopped tomato and salt.
3 Cook for 8-10 mts, stirring once in a while. Add the boiled corn and combine.
4 While the onion-tomato base cooks, prepare the white sauce. Heat a pan, on low flame, add the butter and let it melt. Add maida and keep stirring using a hand whisk over a low flame till well blended. Slowly add the milk, stirring continuously. Next add the grated cheese. On medium heat continue to stir until you have a nice smooth consistency sauce. Once in a while, remove the vessel away from the heat for a few seconds and place it back while stirring. Season with salt and pepper. Keep aside.
5 Next add the boiled macaroni to the cooked onion-tomato base and toss for 2-3 minutes stirring well to coat. Adjust salt, season with freshly ground pepper, mustard pwd and sprinkle some grated cheese. Turn off heat.
6 Remove macaroni onto a baking dish and spoon the prepared white sauce along the edges of the dish. Garnish with grated cheese. Bake in a pre-heated oven at 200 degrees C for 10 mts.
***
Different food types that we can add to our diet, their effects and how they function :
Wholegrain is a great brain stimulator because it contains high percentage of folate. Make sure you are eating a diet rich in whole grain breads, cereals, popcorns etc, because they can boost your blood flow to the brain.

Wholegrain Foods

Whole grain is a great brain stimulator because it contains high percentage of folate. Make sure you’re eating a diet rich in whole grain breads, cereals, barley, popcorn, etc., because they can boost your blood flow to the brain. Every organ in the body is dependent on blood flow… especially the brain.
Wholegrain breads and cereals are rich in Vitamin B6, an important brain vitamin. Wheat germ additionally contains memory-improving thiamine.

1. Nuts


Everything from the most common nuts — such as walnuts, hazelnuts, cashews and almonds — to the more exotic seeds and nuts can clear up that “brain fog” and enable you to think clearer and are positive mood enhancers.

2. Walnuts

Both literally and figuratively speaking, walnuts are “brain food”. Physically the walnut looks a lot like the human brain. The thin, outer green cover that is taken out before the walnuts are sold is similar to the scalp. The hard shell of a walnut is like a skull. The thin sheet inside, with its paper-like partitions between the two halves of the walnut, is like the membrane. The shape of the walnut itself represents the human brain’s two hemispheres.
Walnuts are made up of 15 to 20 percent protein and contain linoleic (omega-6 fatty acids) and alpha-linoleic acids (omega-3 fatty acids), vitamin E and vitamin B6, making them an excellent source of nourishment for your nervous system.
Omega 3 fatty acids found in walnuts are especially helpful in brain function. Our brain is more than 60% structural fat which needs to be primarily omega-3 fats, found in walnuts and flaxseed, for its cell membranes to function properly. Cell membranes, primarily composed of fats, are the gatekeepers of the cell. Omega-3 fats, flexible and fluid by nature, make it easy for nutrients to pass thru the outer membrane of the cell and also helps remove waste efficiently. Definitely worth it when the cell belongs to your brain, don’t you think?
Walnuts may also help correct the human brain’s seratonin levels. Seratonin is an important brain chemical that controls both our moods and appetite. Walnuts may be able to relieve disorders like insomnia, depression, overeating and other compulsive behavior, commonly treated with antidepressant drugs like Prozac, without the dangerous side effects.

3. Cashews

 While you’re in the nut aisle shopping for walnuts be sure to pick up some cashews, almonds, pecans and peanuts too. Each nut can enhance your mental health in its own way. Cashews are high in magnesium, known to open up the blood vessels in your body. More oxygen-rich blood = better brain function.

4. Almonds

Phenylalanine, found in almonds, can do wonders for your mental and neurological health. Phenylalanine has the rare ability to cross the blood-brain barrier where it stimulates the brain to generate natural mood-boosting neurotransmitters called dopamine, adrenaline and noradrenaline. Additionally, almonds are high in riboflavin which is known to boost memory.

5. Pecans

Pecans and peanuts provide choline, another important nutrient for optimal brain function. Choline aids in both memory and brain development.

6. Blueberries

Eating blueberries and a diet rich in deep pigment from fruits and vegetables helps preserve the brain machinery and boost the potency of neuron signals. Blueberries literally strengthen the brain. They have compounds that turn on key systems in the brain enable other proteins to help with memory or other cognitive skills.
In one recent study, subjects who ate one cup of blueberries a day for two weeks showed an increased birth rate of brain cells in the hippocampus (region responsible for memory), and scored significantly higher in classroom tests than those subjects who did not.
Blueberries are also known to protect the brain from oxidative stress and may reduce the effects of age-related conditions such as Alzheimer’s disease and Dementia. In addition, blueberries also contain ellagic acid, another phytochemical that has been shown to prevent cell damage.

7. Strawberries

Antioxidant- rich strawberries can prevent age-related neurological declines by improving brain cell abilities to send and receive the ’signaling’ molecules. The brain uses these signaling molecules to communicate.
Remarkably, these same studies showed that the powerful antioxidants in strawberries, spinach and blueberries can improve the ability to communicate even among brain cells already showing signs of age-related damage.
Blackberries contain an amazing class of nutrients called anthocyanins. Our brain is particularly vulnerable to oxidative damage but anthocyanins help protect our brain from oxidation stress, which in turn fights degenerative brain diseases.
One study even found anthocyanin- rich supplements to reverse age-related neurological deficits in subjects.

Seeds

9. Sunflower Seeds

Like nuts, many seeds and nuts can boost your mood and brainpower. Sunflower seeds contain tryptophan, an important amino acid that the brain converts to seratonin, which is a natural way to relieve mild depression and insomnia. Additionally, sunflower seeds are high in thiamine, an important B vitamin, which increases memory and cognitive function.

10. Pumpkin Seeds

Amazingly, the most powerful part of the pumpkin lies in its least used part. The seeds of the pumpkin are a power food, rich in many nutrients including: Zinc, Vitamin A and E, and the precious Omega 3 and Omega 6 fatty acids. The Zinc found in pumpkin seeds plays a vital role in enhancing memory and thinking skills.

11. Green Tea

5 tea_with_mint

Green tea is a wonderful beverage, and when freshly brewed, it enhances memory and focus and fights mental fatigue. Green tea contains catechines, which help you relax mentally, yet also keeps your wits sharpened.
Green Tea also helps maintain positive mood states and fights against many brain disorders. Polyphenols are powerful antioxidants found in green tea that can boost the availability of the important signaling brain substance dopamine in brain circuits. Dopamine is vital in creating positive mood states.
Polyphenols also help the brain and body run smoothly by maintaining a steady supply of our body’s primary fuel: glucose. These powerful polyphenols also help prevent cancer and heart attacks.

12. Eggs

 

Eggs indeed offer a very impressive nutritional profile for their 70 calories. They are a precious source of high-quality proteins and rich in vitamins and minerals. But there’s more!
Nutrient called choline, found in eggs, can help boost the memory center in the brain. Researchers have found choline to increase the size of neurons, which helps them fire electrical signals more strongly and rebound faster between firings.
Two antioxidants found in egg yolk called lutein and zeaxanthin help prevent the risk of age-related cataracts and macular degeneration, two of the most prevalent age-related eye conditions.
Remember this the next time you open the fridge door. The amazing egg: naturally good.

13. Avocados

For brain health, avocados are nearly as good as blueberries. Avocados contain mono-unsaturated fats, which contribute to healthy blood flow, the main requirement for a healthy brain.
To include avocados to your diet, add 1/4 to 1/2 of an avocado to one meal daily as a side dish.

14. Tomatoes

 tomato

Lycopene, an amazing antioxidant found in tomatoes, could help protect against free-radical damage to cells, which is believed to be a primary factor in cases of Dementia, and particularly, Alzheimer’s disease.

15. Broccoli

Broccoli is labeled as superfood due to its high overall nutrient content. It is a great source of vitamin K, which enhances cognitive function and improves brainpower.

16. Red Cabbage

Red cabbage is full of an antioxidant called polyphenol. Polyphenols reduce brain cell damage and is especially helpful in the prevention and treatment of Alzheimers’ disease.

17. Eggplant

Eggplant skin contains a nutrient called nasunin which keeps our brain sharp by enhancing communication between our brain cells and messenger molecules. Remembering to use the skin pays tremendous benefits in vastly improved focus.

18. Spinach

Spinach slows down the effects of age-related declines in brain function and helps protect the brain from oxidative stress. Researchers suggest that a diet rich in spinach can significantly improve learning capacity and motor skills.

19. Yogurt


Calcium rich foods such as yogurt, milk and cheese improve nerve function. Yogurt contains an amino acid called tyrosine which is responsible for producing the neurotransmitters dopamine and noradrenalin. In short, yogurt helps improve alertness and memory.

20. Chocolate

What better to end with? It’s hard to believe that anything as incredibly delicious as chocolate can actually be incredibly good for you as well. Dark chocolate has powerful antioxidant properties and contains several natural stimulants which increase the production of endorphins while enhancing focus and concentration. The stimulants found in dark chocolate also improve mood. It has high content of flavanols that facilitate blood supply to the brain and enhance cognitive skills.
Milk chocolate jump starts impulse control and reaction time. It has also been known to improve visual and verbal memory.
More isn’t necessarily better when it comes to chocolate. This is, unfortunately, one superfood that you have to indulge in in moderation.

Conclusion

Our brain is the greediest organ in the body, but its proper nourishment is vital to creative thought, positive mood, memory, and good overall health. It’s no surprise that what you eat affects how you think, feel, remember, and potentially even increase intelligence. If it’s possible to eat your way to genius, who wouldn’t want to?

Kurkuri Bhindi (Crispy Okra)

Serve this dish with plain boiled rice and Daal (lentil) It’s a tasty and nutritious meal.

INGREDIENTS:

PREPARATION:

Advertisements

Comments»

1. Naina - October 8, 2008

Thank you 🙂

2. ali mehdi - October 24, 2010

Good to read


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: